U S A

   gør det selv !


USA - ferie !

 

Flere oplevelser
for færre penge !

På egen hånd !
og sæt dit eget præg, på turen

 

"Monument Valley" set fra Hwy 163,
på grænsen i mellem staterne Utah og Arizona
en naturmæssig "unik perle"
 

Genvej til >>    Planlægn.   Visa    Overnatn.    Trafik    Telefon-Mail    Billetter      Seværdigh.     Priser


Indledning.

   
 
Man kan være turist på mange måder, - lige fra at være rygsækturist i det fjerne østen til at nyde den vilde luksus på ekstreme dyre krydstogter på Middelhavet. I mellem disse yderligheder er der jo en gråzone med mange muligheder, til de fleste menneskers pengepung.
     Med denne artikel,  vil vi - min kone Birthe og jeg gerne slå et slag for det at være turist i USA, med mange oplevelsesmuligheder, rimelig komfort og til billige penge. Der findes vel næppe en nation der er skrevet og debatteret så meget om, som USA. Det være sig både det negative og det positive, samfundsmæssigt, politisk, dobbeltmoralsk, religiøst og ikke mindst deres militære og politiske optræden overalt på den globale arena.
     For vores vedkommende, har vi foretaget ca. 49 forskellige rejser til udlandet. Den første var i efteråret 1970. Det var en flyrejse til Italien. Det blev siden hen til ture til forsk. steder i Europa, Ægypten, Rusland, Kuwait, Tunesien, Gambia, Marokko og det meste af Europa. I forbindelse med vores sølvbryllup i 1985 var vi på den første tur til Florida i USA, hvor vi havde lejet bil og skulle klare os selv, - det gjaldt også booking af overnatninger på moteller. Denne tur vente vi ofte i tankerne tilbage til, det var som om, at denne tur var noget særligt. Det at klare sig selv i det store interessante og velfungerende samfund, var for os meget fascinerende.
     Vi var nok blevet lidt mæt af det eksotiske, - det at betragte primitive livsformer, som mennesker ikke selv er direkte skyld i. Derfor har 14 af rejserne i de senere år været til USA, med besøg i 38 forskellige stater, fra Florida i øst til Californien i vest. Vi har kørt sammenlagt ca. 60.000 km derovre og boet ca. 125 forskellige moteller. Vi synes, at vi har udviklet en rejsefacon, som passer godt til vore ønsker, budget, temperament og behov. 
     Kære læser, kære turist !!, - denne artikel skal ikke opfattes som en total løsning på, hvordan man gebærder sig som turist i USA, og at USA er det eneste saliggørende, - men en inspiration og appetitvækker for en kommende USA-turist. Det store samfund og land, med generelt imødekommende og hjælpsomme mennesker, og utrolig mange seværdigheder. Et overflødighedshorn af natur, som med vore øjne er meget nem at håndtere og bevæge sig rundt i, som selvplanlæggende og selvkørende turist.

Foredrag om emnet:  " USA på egen hånd ".
      
Hvis det ønskes, - har jeg et kompendium til et foredrag: "USA på egen hånd". Foredraget varer mellem 1,5 til 2,5 time. Indholdet fra denne hjemme-side vil blive uddybet, - særligt de mange praktiske ting i hverdagen på egen hånd-rejsen, - og naturligvis "krydret" med billeder og personlige oplevelser fra 13 vidt forskellige rejser i USA, - med besøg i 38 af de 52 stater og adskillige af de kendteste byer og natur.
Skulle der evt. være interesse for det, - så kontakt mig på mail adr.:  > >
>  henning.kri@mail.tele.dk
 

Silver Springs, Reno, Nevada

Motel på "landet" i Baker
 på "lonely" Hwy 487, (Hwy 6/50/21) i det østlige Nevada


Planlægning.
     Når vi taler om selfmade rejser og ikke pakkeløsninger,  skal man naturligvis igennem en planlægningsfase. Denne kan i sig selv være interessant. Hvilke områder og seværdigheder skal man se og opleve. Ved billeje er det absolut billigst, at afhente og aflevere bilen samme sted, som i vores tilfælde hidtil har været i en lufthavn, - og så en rundtur ud der fra. En meget nyttig hjemmeside er www.travel.net, klik ind på  ”Northamerika”, og så bare derudaf. Der findes mange rejsebøger om USA, vi vil her lige nævne bøgerne fra Politikens-Forlag, som er ganske gode. 
     Vore ture har været på 14 dage, et par har været 16 dage. Vi har haft udgangslufthavn i San Francisco, Denver, Miami, New York, Washington, Seattle og Orlando. Det er jo nødvendigt, at man må gøre op med sig selv og sin ledsager, hvilke seværdigheder der skal ses og opleves, med plads til indskydelser undervejs. Hvordan laver man sin rundtur, sådan at man kan opleve det optimale med færrest kørte kilometre. Vore ture har ligget i gennemsnit på 4500 km på 14 dage.
     Man kan selvfølgelig flyve billigt indenrigs derovre, men vi mener, at man skal flyve over 1000 km indenrigs før det tidsmæssig kan betale sig. Det tager jo en hel dag, at finde lufthavn, aflevere bil, tjekke ind, sikkerhedstjek, flyve 1,5 time og det samme i omvendt rækkefølge når man kommer frem. Så hellere køre de 1000 km og nyde naturen, på stort set den samme tid.

                   
Visa til USA   Non Immigrant Visa
       I januar 2009 blev reglerne ændret, - til et ESTA system (Elecronic System for Travel Authorization).
ESTA-turist-visa fås over nettet, - og det skal ske senest 72 timer før man begynder sin USA-rejse. Dette Visa gælder forsat op til max. 90 dage indenfor 2 år.

      
Der bliver nu opkrævet 14 USD (ca. 75 dkr) ved ESTA ansøgningen. Når man har indtastet de personlige rejsedata og systemet har godkendt dem !!  - Blir' man autm. guided igennem betalings-programmet, - som ligner et normalt netkøb. VISA/DK eller de øvrige kendte internatonale betalingskort kan anvendes.
      Før hver rejse til USA skal "ESTA'en" opdateres med den nye opholdsadresse og hvis passet i mellemtiden er fornyet, - skal det nye pasnummer tastes ind.     
      Men er man i tvivl om pas og visa forhold, - så spørg rejsebureauet eller ambassaden. Flyselskaberne afviser passagerer ved check-in, - hvis disse ting ikke er i orden.
 Det er den rejsendes eget ansvar at ESTA-visaet er i orden !! Hvis Immigrations-kontrollen i indrejse-lufthavnen fornemmer, at der er tale om et "længere" ophold, - ja så har man et problem, - og i værste fald sendt tilbage til udrejse-lufthavnen.
      Og man skal altid ved indrejse kunne oplyse om en opholdsadresse, - hotel, motel eller andet.
                    Link til ESTA, - med net-betjening:   
https://esta.cbp.dhs.gov
      Der er naturligvis ekstra kontrol ved visa og pas indtjekningen til USA efter 11. sept. katastrofen. Der tages et billede af øjnenes iris og der tages fingeraftryk ved foto.
Passet
      
Passet skal være det såkaldte Biometriske pas. Det er Danske pas der er udstedt efter den 1. august 2006. Passet indeholder en digital chip med alle pasholderens personlige oplysninger, - incl. billedet. Det er for at imødegå forfalskning og misbrug af passet. Inden indrejse skal passet have en restløbetid på mindst et halvt år.
       I nogle af kommunernes borgerservicecentre er der opstillet paslæsere, hvor det er muligt at se de oplysninger, som er lagt på chippen.

Forsikring
    En selvfølge er naturligvis, - at man har en World-wide rejseforsikring, som kan være koblet på sin indboforsikring, - hvis man mister bagage, - ja så er der jo kun det ene selskab man skal henvende sig til, - hvis uheldet er ude. Prisen er ca. 1200 kr. pr år for en husstand.
       Den indeholder blandt andet sygehjælp, evt. hjemtransport, mistet bagage og afbestilling. Denne forsikring må man ikke spare ved rejser til USA. Man har her helt andre regler og forhold vedr. sygesikring end vi er vandt til i EU.
                
Indkøb af dagligvarer.
      Hvis man ønsker at ha' en hverdag, - som man har herhjemme med self-made madlavning, - er man selvfølgelig afhængig af indkøbsfaciliteter. Supermarkedskæden SAFEWAY kan anbefales. Den findes som regel i alle større byer. Ved første besøg melder man sig ved INFORMATION skranken ind i SAFEWAY-CLUB, det er simpel, - man udfylder en lille blanket med sine persondata, - man får i løbet af få minutter et kort, som vises ved kassen ved alle indkøb. Der gives fra 7 til 20 % på alle indkøb. Kortet gælder til alle SAFEWAY over hele USA.
      Vi køber en flamingo-kasse eller medtager vores sammenklappelige køletaske, som er vores ”køleskab” for hele ferien. Flamingo-kassen koster som regel 2 $, vi køber Cola, marmelade, øl, rødvin, ost, smør og måske brød. Kaffen har vi med hjemmefra. Is til køle-flamingo-kassen er jo frit gratis til rådighed ved alle moteller. Der findes en del områder, - blandt andet i Utah, hvor man ikke kan købe vin og øl. Så en god ting er, at man har lidt ekstra i bagagerummet i påkommende tilfælde.
     Vi har naturligvis medbragt vores 110 volts kogekedel, den er købt for flere år siden derovre for 14 $. Ud over dette har vi medbragt en lille pose med kopper, tallerkner, bestik, proptrækker, oplukker, salt og peberbøsse. Vi må huske el-adapter til shaver og fotoapparat. Men betingelsen er, at de medbragte el-apparater er omstilbar til 110 volt, er det ikke tilfældet, ja så hjælper adapteren ikke.
     Hvis der er flyskift undervejs, det er der som regel, så husk at tage de få ting med i håndbagagen, som er et minimum for at gennemføre rejsen. Det gælder også evt. den daglige medicin. Det hænder jo at kuffertbagagen havne et andet sted på kloden.

 

Det medbragte køkken-grej og bestik, -
som alt sammen under rejsen kan pakkes ned i køletasken. 

" SAFEWAY "  discount / rabat kortet

Til Toppen
Overnatning ? Motel eller Hotel ?
     USA har et utroligt rigt varieret Motelsystem. Der er adskillige landsdækkende motelkæder. Af de store og kendte er for eks. TRAVELLOGDE, - MOTEL SUPER 8, - MOTEL 6, - DAYS INN, - BEST WESTERN m.fl. Der ligger som regel Motel-guides på værelserne, de er dækkende for hele USA, de er gratis og kan frit medtages. SUPER 8 motellerne har ofte swimmingpool. BEST WESTERN har som regel morgen complet.  Motellerne er velfungerende, hvis man bruger den samme Motel-kæde på turen, ja så er gardiner, fjernsynet og  fjernbetjeningen den samme, det gælder også indretningen og møblerne. Nogle  værelser har Mikroovn og køleskab. Priserne ligger fra 50 $ op til 120 $ afhængig af faciliteter og beliggenhed. Man bor komfortabelt for ca. 50 $, - ca. 250 kr. Fordelen ved motellerne er, at 5 minutter efter man har booket ind, har man bakket bilen hen til værelsesdøren og sengen er kun 3 meter fra bagageklappen på bilen. Motellerne er som regel i et plan, dog max en førstesal og sjælden en anden sal. Ofte er der i receptionen om morgenen varm kaffe med kage, - med i prisen.
     Værelserne kan forevises inden man bestemmer sig. For de ovennævnte motelkæder skulle dette ikke være nødvendig, her er der ingen tvivl om kvaliteten. Det skulle lige være om man vælger et værelse ud til en HW med den monotone summen, - eller ud til baggården og måske blive vækket af renovationsholdet.  
     Ved valg af Motel frem for Hotel, - undgår man hotelsiloerne, med en masse betjening og elevatorer til 12. etage m.m. Piccoloer som skal kører bilen i garage, og bagage op og ned o.s.v. Drikkepenge o.s.v. og o.s.v.. Motellerne ligger ofte ved byernes indfaldsveje, og er tydelig annonceret med store skilte. Hvis der er lys i skiltet  ”No Vacansy”, er der naturligvis ingen værelser ledig. Men så har det næste motel sikkert et ledigt værelse.
 

MOTEL "6", - denne motelkæde findes over alt i USA
i stil med SUPER "8" og TRAVEL-LODGE
Pris for dobbeltværelse ca. 55 $

MOTEL TUXEDO, umiddelbar nord for NewYork
i naturskønne og stille omgivelser, -
i stor kontrast til New Yorks hektiske liv


Billeje og Benzinpriser.

    Udlejningsselskaberne AVIS,  HERTZ  og et par andre er repræsenteret overalt. Det er billigst at reservere og betale for bilen inden afrejsen. Automatgear, aircondition, servostyring og trafikradio er en selvfølge. Udleveringen af bilen går som regel gelinde, - fornemmelsen er, at hvis man roser selskabet lidt kan man måske få en bil i en mere komfortabel klasse, til de samme penge.
    Man bestiller f. eks. en bil i størrelse VW Golf fire dørs, men man får muligvis en bil i et andet fabrikat, men i Golf størrelsen.
    Der ingen synlige tegn på bil eller nummerplade, at det er en udlejningsvogn. Det har naturligvis sine fordele i trafikken. I øvrigt er der nogle stater, hvor man ikke har nummerplade på fronten af bilen.
    Benzinen er den såkaldte  ”Regular Un-leaded” , prisen er ca. 3,40 USD pr gallon, - altså 17,50 kr. for 3,8 liter, det er rundt regnet 5 kr. pr. liter ( pr. juli 2011 ), - det er jo en pris der er til at håndtere.

Typiske USA nummerplader

Trafikken.
    Trafikken er positiv anderledes når man kommer fra den europæiske. Man mærker det omgående når man fra lufthavnen bevæger sig ud i den amerikanske trafik. Der er en hel mærkbar forskel, - man tager hensyn til hinanden, hastighedsgrænserne bliver overholdt, næsten alle holder samme hastighed, derfor er der næsten ingen slalomkørsel. Og cyklister er en sjældenhed på vejene.
   Tre regler man absolut overholder i trafikken:
1. ) Man overholder hastighedsgrænserne.
2. ) Man overhaler ikke en skolebus, som sætter skoleelever af.
      Man bliver holdende bagved til bussen kører igen.
3. ) Man har ikke alkohol i førerkabinen, uanset om der er kapsel på eller ej.
  Det er som om, at når man taler om det store land, så melder spørgsmålet sig, - hvordan finder man vej?  Lige så nemt, som det er at finde vej fra Kragelund til Vorbasse, er det at finde vej fra Boston til San Francisco. Der findes blandt andet på biblioteket et godt kortmateriale over hele USA. De bedste og anerkendte kortbøger er: National-Geographic Road-Atlas eller Rand McNally Travel-Atlas, de koster ca. 150 kr. pr styk. De kan købes hos Nordisk Korthandel, København.

   
En nyttig hjemmeside med oplysninger om tips og specielle USA trafikforhold:
                                                  Klik på:
USA-Trafik 
Til Toppen


Telefonering.
    Ønsker man at mobiltelefonere i USA, - kan man bruge egen medbragt mobiltelefon, - man skal lige huske, at købe en såkaldt tree-band ” telefon, og det er de fleste mobiltelefoner i dag, - som kan håndtere det amerikanske mobiltelefon-system. Hvis man på mobiltelefonerne herhjemme og i USA har for-indtastet  +45 foran alle numrene, kalder man hinanden helt automatisk, - det gælder også SMS. Der endnu en del "ude" områder som endnu ikke er dækket.
    Anvender man fastnettelefoner, - skal man bruge udlands-retningsnummer. Man kan også købe telefonkort og bruge dem i korttelefonerne, som findes næsten overalt. Oplysnings-telefonnumre og bookingnumre, som begynder med 1-800- er gratis at benytte.


E-mail / Internet

    Det er nu almindeligt, at moteller og hoteller har PC'er med printer stående i receptionen, - til fri afbenyttelse. Har man sin egen bærbar PC med på turen, - så er det generelt, at der er adgang til trådløs netværk eller adgang til et LAN stik på værelset, - og det er nok praktisk, at man selv medbringer et ca. 2 meter langt LAN-kabel. På nogle moteller skal gæsten ha' et pass-word for at få adgang til netværket, - dette får man sammen nøglen til værelset i receptionen.
    Og har man sit password til sin udbyders server med, - ja så kan man også maile via denne server og udnytte dennes faciliteter, - og man laver sine PC-aktiviter, som om man sidder der hjemme ved sit eget skrivebord.
     Trådløs netværk er nu også ved at være etableret i lufthavnene.
     Et alternativ er, - at man finder et bibliotek, det har som regel enhver lille by. Der er ofte åben fra kl. 10 om formiddagen. Man låner gratis en PC i en halv time eller en time, hvis der er kø, - ellers så længe, som man har lyst.


Tidszonerne.

   USA har på fastlandet 4 tidszoner. Fra øst mod vest, - Easttime – Centraltime – Mountaintime – Pacifictime. Det kan til tider virke overraskende og forvirrende, - når man kører mod øst skal man lægge en time til ved tidszonepassage, og naturligvis omvendt mod vest. Det vil jo ærgerligt, at man ikke når en flyafgang når man bevæger sig mod øst. Adskillige stater er delt af tidszoner. Zonerne er vist på alle kort, men generelt ikke særlig tydelig.

Rejsebureau og Billetter.
    Dem er der jo en del af. Priserne er forsk. spørgsmålet er jo! - hvad indeholder priserne ? Er der inkluderet skat, forsikring, tilslutningsfly, afbestilling m.m. Vi har ofte købt vore billetter hos DSB bureauet i Nygade i Silkeborg.
    For eks. 2 billetter fra Billund til Washington via Amsterdam, London eller Frankfurt. Afgang fra Billund kl. ca. 7:30 ankomst til Washington midt på eftermiddagen samme dag. Da ankomsten er så tidlig på eftermiddagen, bestiller vi ikke motel i forvejen. Billetpriserne kan være svingende, fra ca. 6000 kr. og opefter pr billet. Vi reserverer en Avis bil i to uger, som er klar når vi kommer frem. Prisen for bilen i to uger uden benzin er fra ca. 4000 kr.  Som regel er tanken fyldt op, - når man får bilen, - og må afleveres med tom tank. Man kan ekstra tilkøbe GPS, Sikkerhedstelefon m,m,
    Det er vigtigt, at man er ansvarsmæssig og personmæssig forsikret, hvis man for eks. er udsat for et uhæld med sig selv eller i trafikken. For nuværende er der ingen øvre grænse for forsikringssummen og præmien er forholdsvis billig.


En typisk ferie-hverdag.

    Vi står som regel op kl. ca. 0700. Den ene går i bad, den anden laver kaffe. Man kigger lige ud bag gardinet, - hvordan er vejret. Den anden går i bad, man henter en spand is ved ismaskinen.
    Vi spiser morgenmad, vi snupper som sædvanlig en Fernet-Branca, - det er godt for maven. Vi bilder os ind at hvis der er lidt  ”kryb” med lodne bagben i mave-tarmsystemet, så er det godt med en sådan, det sætter orden i tarmen. Floraen inn-side er som regel en anden i det fremmede. Vi tror Fernet-Brancaen lige kan rense det uønskede væk, - måske?  Men bare, at troen er der, går det jo godt. Vi spiser morgenmad. Fruen pakker køkkenet ned, - farmand vasker op. Værelset rømmes, - vi husker lige at kigge under sengen, - er der glemt et par sko eller ”motorbriller” (BH). Når man forlader motellet, - efterlader man bare nøglen på bordet i værelset. Er man rigtig høflig lægger man nøglen i receptionen, hvis betjeningen ikke sover, - for man har jo altid betalt forud. Ja så er kl. ca. 8:00, - og en ny spændende dag ligger umiddelbart forude.
    Afhængig af hvad vi har planlagt aftenen i forvejen, kører vi ud til nye oplevelser. Ved 13 tiden er der tid til low-price lunch. Det kan være en sandwich på en service station, vi skal som regel alligevel tanke op mindst hver anden dag. Disse sanwitch er utrolig lækre. Det kan være Skinke-tomat, eller Æg-tomat, Kyllinge-paprika, Tun med salat eller noget andet lækkert. Sidst på eftermiddagen, ved 17:30 begynder vi at kigge os om efter en overnatning. Som regel er der ved enhver indfaldsvej til byerne vejplancher med tilbud for Moteller, Supermarkeder, Loger, Hoteller og Kirker.
    Så skal det afgøres, om vi skal spise ude eller ”økonomic”. Hvis det er det sidste vi vælger, - ja så spørger vi efter et supermarked, hvis vi ikke i forvejen har observeret et sådant. De er som regel meget store, - og de er propre. De har som regel en såkaldt  ”DELI” , altså en delikatesse-afd. med varme retter. Og det er lækre retter med stor variation. Varm ret med div. tilbehør inkl. øl eller rødvin til to personer ca. 15 $, - 100 kr. Indpakket i termo-bag.

Til Toppen

Seværdighederne

Bryce Canyon i Utah, ekstrem smuk

Benzinst.og superm.hugget ind i bjerget i Hanksville i Utah

På  "Rute 66" ved Seligman i Arizona

Primitiv lunch i Hanksville i Utah

     Ved første besøg i en National Park kan man købe et ”Annual-pass” (Årskort), - det koster 80 $, og gælder for bilen med passagerer. Alternativet er 25 $ pr person, så de 80 $ tjenes jo hurtigt ind. Der er utrolig mange natur National Parker ud over hele USA. Der er altid et Visitor-Center i disse parker med udstillingsfaciliteter, med gratis prospekt materiale. Der er de såkaldte Rangers, de kører rundt ude i området i deres 4-hjulstrækkere, de meget hjælpende, vejledende og informerende. En ting må man huske er, at hvis det er parker med vilde dyr, - så må de ikke fodres. Det sker at Rangers må skyde vilde dyr fordi de ved fodring har fået menneskelig adfærd. Så det at efterlade og fodre med madrester er strengt forbudt.

ANNUAL-PASS, - til 80 $, -
og det giver adgang til alle
Nationalparker i USA

    At nævne højdepunkter af seværdighederne er svært. Men vi gør et forsøg. Bryse Canyon i Utah og Grand Canyon i Arizona er vel nok naturfænomener uden sidestykke, - at opleve en solnedgang i disse landskaber er faktisk, som at være hensat i en euforisk tilstand. Den Forstenede Skov, et meget specielt område på ca. 50 gange 10 km. Yellowstone Park i Wyoming, med et dyreliv og natur uden lige, blandt andet de brune og sorte bjørne, som man kan opleve ved vejkanten. Det er også her man kan opleve Geyseren, som springer for hver tre kvarter, med skoldhed vand og damp, mange meter til vejrs. Det interne vejsystem i parken er ca. 175 km. Byen San Francisco med Golden Gate Bridge og meget andet. Vi kan nævne havnefronten, med  Pier 39,  de legendariske kabelsporvogne, fangeøen Alcatraz-Island og ikke at forglemme det behagelige klima, på grund af Stillehavet. Death Valley på grænsen mellem Californien og Nevada. Som er fascinerende i al sin goldhed. Ved den nordlige Stillehavskyst i Californien har vi Redwood Forest med de 120 meter høje træer og de mange savværker. Kraftværket, Hoover Dam, et imponerende ingeniørprojekt. I Florida, Key West, der er fra Homestead ca. 300 km og over 40 broer ud til Key West. Hvor man kan få en rundvisning i forfatteren Ernest Hemingways hus, med de mange berømte deforme katte. Solnedgangen er noget helt specielt derude. I Orlando området er der Walt Disney World, Silver Springs  og  Kennedy Space Center på Cape Canaveral. Space Centrets Visitor Center er utrolig orienterende. Der kan man rolig afsætte en hel dag. Regeringsbyen Washington med alle dens seværdigheder, med blandt andet Arlington kirkegården. Washington er en smuk by, der er næsten ingen højhuse. Mange af seværdighederne ligger omkring The Mall, den kendteste er nok præsidentboligen The White House. Derudover er der de mange museer indenfor kultur og teknik. Nær den Mexicanske grænse, syd for Phoenix, i Tucson ligger en af verdens største flymuseer, Pima Air Museum, med over 230 fly. I området er der fly-stores, med ca. 6000 fly, fra de mindste til de største.

   
Priser.
    
Benzinprisen er jo nævnt, den er mindre end det halve af den danske pris. Motel overnatning kan jo være flere hundrede kroner billigere end hoteller. Restaurationspriserne er mærkbar billigere end de danske. Men der hvor man kan spare på food, er ved at købe i  ”Deli” i Supermarkederne, maden der er af absolut høj kvalitet.
    Ved et fornuftig valg af leveform og overnatning, uden at det bliver asketisk, kan der let spares op til 500 kr. i døgnet.

Afslutning.
     Kære læser, - kære kommende USA-turist, - via TV og andre medier er det naturligt, hvis der er en  vis aversion for det store land. Man bliver jo dagligt bombarderet med indtryk fra  ”splatterfilm”, og kriminalitet for åbent skærm. Virkeligheden i hverdagen i USA er nok noget anderledes nuanceret. Man skal  naturligvis ikke opsøge det tvivlsomme miljø, - tilsvarende holder vi os fri af Nygade i Silkeborg lørdag aften. Vi har ikke været utrygge i det store land på den anden side af dammen, - en enkelt gang var atmosfæren lidt trykket hos indianerne i en lille by i Arizona, som hedder Chinle. Indbyggerne virkede mistænksomme.
   Ellers må vi sige: Et stort land med utrolig mange turisttilbud, flinke, måske engang imellem lidt overfladiske, men aldeles imødekommende mennesker, som er stolte af deres land og gerne viser det frem.
    Det at være sig selv, og selv bestemme det man vil se og opleve, betyder meget for os som turist.
Betydningen af, at den personlige kemi og at man svinger godt sammen. Vi må naturligvis ikke overse de færdigpakkede charterrejser. Bureauerne laver i de fleste tilfælde utrolig interessante og varierede rejser. I mange samfund, kan det være noget komplekst, at være selvmade-turist . Hvis denne artikel kan inspirere nogle af læserne til, at virkeliggøre en gør-det-selv-rejse til et utroligt interessant land og samfund, ja så er succeskriteriet med denne artikel indfriet. 
   

 ” I hope You will create and realise an excellent trip,- over there” 

      Vi kan måske passende afslutte med en H.C. Andersen sentens:  ”At rejse er at leve”.

      Skulle der vise sig yderlig interesse for USA-gør det selv, - evt. et demo af det portable køkken så send et signal på E-mail:  henning.kri@mail.tele.dk

MVH Henning       Til Toppen 

Rockey Mountains

Oase i Death Valley i Californien